maandag, september 14, 2015

1 Super en nog even over ONE EYE COLD

Vandaag weer een jaartje opgeteld bij mijn leeftijd. Hoewel ik soms nog een jonge liefhebber wordt genoemd, koers ik toch flink naar een periode dat ze al snel alleen nog 'meneer' tegen me zeggen. Laten we hopen dat de prestaties van mijn duiven dat afdwingen, niet mijn leeftijd!

SUPERS
Weet je, we willen zo graag dat we de supers aan de lopende band kweken, nietwaar? Nou zelfs de liefhebbers die er vele duizenden euro's aan uitgeven lukt dat niet. Het is BINGO wanneer je een koppel hebt waar ze bovengemiddeld uit zijn. Nu en dan steekt er bij zulke dan 1 met de kop boven de rest uit en is misschien wel een super.

Andere supers zijn nogal eens toeval, en niet zeldzaam: eenmalig.

Oded komt uit voedsters. Zijn nestmaat was al kwijt met opleren.
De 919 en de 920 waren Supers maar nooit kwam er nog zo'n goeie uit dat koppel.

En misschien wel het mooiste in de duivensport: We kunnen ons zo verkneukelen op een duif waarvan we denken dat het een super worden kan. In de winter hebben we allemaal dat soort duiven zitten. Supers in de dop.

Ik denk dat ik onder de oude duiven ook 1 topper heb zitten. 1 van Bert. Nog enkele bruikbare en onder de jongere garde veel beloftes. Met die "tussenstand" ga ik de winter tegemoet. Ik heb geleerd niet te verkneukelen... dat levert veel teleurstellingen op. Helemaal nalaten, dat verkneukelen, kan ik toch ook weer niet...


ONE EYE COLD
Wordt veel over geschreven. Velen hebben last bij de jongen (gehad).
Het is net als bij oogontstekingen van mensen: Doe een zonnebril op, zodat de lichtinval niet onnodig irriteert. Geirriteerde ogen genezen minder snel.
Dus een beetje de lichtinval weren uit je hok is prima voor dat genezingsproces.

Ik twijfel er niet aan of het viraal is... dat is het zeker.
Weer een virus dat parten spelen kan en ja, dat doet het echt!
Opgeleerde duiven gaan niet kwijt. Toch doet het geen goed.
Zelf al eens gesport terwijl je ogen gezwollen zijn? Je weet dan zonder twijfel dat de luchtwegen er last van hebben en het allemaal niet zo eenvoudig gaat.

Spuiten met een "ornithosespuit" zou uitkomst bieden. Niet het virus wordt getackled maar de gevolgen ervan. Het is een keus. Ik denk dat als je met de jongen goed wil presteren dat je eigenlijk wel moet. Forme krijgen ze immers niet van gezwollen ogen!
Alternatief is uitzieken. Zoiets vraagt om een ander programma. Bijvoorbeeld het voorstel van Schaerlaeckens. Kun je een virusje of 2 hebben zonder dat je duifjes slecht zijn opgeleerd aan het eind van het seizoen.