woensdag, december 31, 2014

Beste wensen!!

Beste lezers, allen dank voor het lezen van mijn blog.
Dank ook voor diverse leuke contacten die eruit voort kwamen.

Ontzettend veel duivenplezier toegewenst in het nieuwe jaar.
Een goede gezondheid, veel voorspoed en Liefde in 2015!!!

dinsdag, december 30, 2014

Kijkcijferhit?

De teller van duivenwebsites moet je met een flinke korrel zout nemen. AS schrijft wel over de vele hits op diens site en ook Beute kan er wat van.
Er wordt echter enorm veel ge- en bezocht door allerlei zoekmachines omdat woorden worden gevolgd. Niet elke hit qua bezoek is ook een bezoek van een geïnteresseerd duivenmelker!

Echte, zeg maar opgeschoonde, hits vallen zo wat tegen. Hey de ene is veel meer populair dan de ander, dat is zeker. Hits tellen is iets anders.

Wat zeker is, is dat populaire websites daadwerkelijk zorgen voor extra aandacht wanneer ze bijvoorbeeld schrijven over kampioenen of methodes. AS heeft in die zin veel impact en een krachtige pen! Hij weet dat maar al te goed. Zoals hij zelf ook al schreef, wilden anderen zelfs zijn website kopen. Elke klik op een advertentie levert geld op. Tof dat hij daar niet op ingaat.

Gelukkig geldt bij de meeste amateurs dat ze tegoedertrouw een website maakten en er wat de commerciële toer mee opwillen. Zichzelf bekend maken om potentiële kopers zelf over hen te informeren en het niet over te laten aan de commerciële boys. De laatsten laten maar al te makkelijk zien dat hun baat is de koopwaar te etaleren. Prima op zich maar wel erg doorzichtig!

Het is echter pas leuk als je van websites en tegenwoordig meer de bloggers leest over hun dagelijkse zaken of wanneer ze nieuwtjes uit de duivenwereld schrijven. Veel kijkcijferhits zijn er dan niet. Toch is er bijster veel interessants te vinden. AS zijn website... Euh, logboek is dan één van de beste.

Veruit de meeste reportages zijn prut als je het mij vraagt: inleidend praatje pot, stukje over de prestatie, de duif wat uitgelicht en de methode inclusief een medisch stukje prietpraat. Pfff dat leert niet zoveel extra's meer omdat de variatie daaruit wel bekend is inmiddels.
Schrijven over topmelkers, topduiven, an sich, vind ik het mooist... Dat blijft smullen als je dat leest. Als ventje van 14 af ik de oude boeken zowat op maar ook daar staat niet in hoe je daadwerkelijk kampioen wordt. Heb je het niet, dan gaat het niet ook al lees je 1000 boeken of blogs.

Passie en drive, kennis en ervaring maken de kampioen. Nu nog schrijvers die er frank en vrij over willen schrijven dàt zouden (ook) kijkcijferhits zijn zoals AS. Zouden er niet van dergelijke kerels zijn ook in de opkomende duivenlanden? Gebruiken wij Nederlanders toch ook Google translate om hun moedertaal in steenkolen Nederlands om te zetten?

maandag, december 29, 2014

Uit mijn beste doffers zijn jongen te koop

Gertjan Kroes nam vorig jaar mijn vliegers over. Hij zette onlangs een advertentie op duivenmarktplaats waarin hij jongen 2015 te koop aanbied. Hij combineert enkele van mijn beste duiven met de top uit de Nederlandse en Belgische duivenwereld.
Kijk gerust even naar zijn advertentie... Mijn inziens erg interessant!!
Die gozer heeft een torenhoge ambitie en een drive waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen. Sowieso interessant om bij hem aan te kloppen. Van hem gaan we nog veel horen... En echt niet alleen omdat hij er enkele van mij heeft zitten!

zondag, december 28, 2014

Pak sneeuw

Gisteren was het wel erg mooi met dat pak sneeuw maar omdat het toch niet echt vroor was het vies nat. In het hok verre van lekker maar ze kunnen tegen een stootje. Het remt de soms wel erg enthousiaste doffers ook een beetje en dat vind ik nu ook wel best.

In de sneeuw laat ik ze doorgaans niet uit. Kwestie van de gok niet willen nemen dat ze schrikkerig zijn en niet makkelijk landen. Moeten ze op zich maar aan wennen maar 10 cm sneeuw is net te veel vind ik zelf.

Verder is het laagseizoen op hok Laban. Weinig nieuws en heerlijke familie dagen.

woensdag, december 24, 2014

Ruiende laatjes en schuwheid

De laatjes die ik heb zitten ruien enorm. 's morgens is het een compleet verenballet. Ik belicht ze vanaf circa 07:20  en tot 17:45. Voornamelijk om ze dan zelf te zien als ik ga werken en zo ongeveer tot ik terugkom. Soms ben ik later terug maar tsja, beter structuur qua licht dan niet denk ik dan.

Ze zijn wat schuwer dan ik gewend ben. Dat is natuurlijk ook omdat ze me zo weinig zien. En schuw werkt aanstekelijk... helaas.
Als de natuur van die diertjes niet "van dat schuwe" is, zal het nog wel wat bijdraaien vermoed ik en hoop ik ook. De echte duvels die je bijvoorbeeld in het gezicht vliegen zijn hier geen lang leven beschoren. Zoals ze weten dat ze eten van mij krijgen, ze moeten ze ook concluderen dat ik ze niet zeer doe of wild pak of achterna zit. Ik loop altijd een beetje slow-motion door het hok.

De ouden zijn rustiger, zeker ook de echte fondduiven. Kalm, dat is fijn.
Ze hoeven niet allemaal een robbertje te vechten met me ofzo maar dat is wel een positief iets voor de band melker < > duif. Het is ideaal als duiven met 1 hand te pakken zijn en je vertrouwen. Dat kost tijd en moet je opbouwen. De laatjes krijgen nu eenmaal minder van mijn tijd en voila, zijn wat schuwer.



maandag, december 22, 2014

Wensen!

Beste lezers!

Kerst 2014 vieren we binnenkort.

Velen met huizen vol eten en drinken en nog veel meer mensen (veelal elders in de wereld) zonder ook maar enig gerief komen deze dagen door zonder dat er iets gevierd wordt. Kerst werd heel lang geleden in christelijke kringen ook niet eens gevierd, dat kwam pas zo'n 300 - 400 jaar nadat Jezus geboren was.

Hoe het ook zij, wereldwijd vieren mensen dat de Schepper God, zijn zoon Jezus liet geboren worden in een eenvoudige setting, bij 'gewone mensen'. Wat je er ook van vinden wil, dat is het origineel! De midwinterfeesten die in deze tijd werden gevierd omdat de dagen weer langer werden zijn er wel zo erg mee gemixed dat het origineel bijna zoek is geraakt.

Lees dit er maar eens op na:
http://www.waaromgeloven.nl/vragen/wat-is-de-betekenis-van-kerst

Fijne dagen!

zondag, december 21, 2014

Nederlands was mijn goeiste vak

Soms zie ik wel eens enorm storende fouten in mijn blogs als ik ze teruglees. Een d en een t daarmee kijk ik niet zo nauw. Sommige andere woorden blijken echter wel eens te worden afgemaakt door de woord-voorspeller van mijn Ipad. Als ik dat niet nalees, dan staat er dus wel eens iets anders dan ik bedoelde... Neem het me aub maar niet kwalijk. Feedback geven mag natuurlijk zeker wel!

240.000 euro voor een duif

Weer is het raak. Van een Belgische kampioenenformatie werden de duiven verkocht. 1 duif, de topper op het hok ging weg voor 240.000,- Gekkigheid natuurlijk. Doorgeslagen waanzin. De verkoper spint er garen bij.

Onze duivenwereld zet denk ik toch enkele tonnen per weekend om, een heuse branche als je dat zo bekijkt. 1 duif voor dat geld kan echt niet zo maar z'n geld terugverdienen. Rare jongens die kopers.

Hier gaan ze ongeveer voor 2 euro 40 per stuk... Ha ha ha.
Nee hoor, niks aan de hand, ik hobby lekker verder.

Mijn plannen zijn om eind januari, begin februari te koppelen. Van de beste 6-7 koppels de jongen groot te brengen, van de anderen niet. Kwestie van niet heel veel meer jongen kwijt te kunnen in het hok. En van de beste koppels... Nu ja, waarvan ik denk dat het mooie koppels zijn. Vooral van de mooiste mix van de soorten die ik heb zitten. Nagenoeg alles is nog maar jaarling en dus weet ik er eigenlijk niks van. Eerst maar eens zien wat ze kunnen. En als het gegeven is, kan ik er nog jaren uit gaan kweken.

Het late grut mankeert vanalles... Vuil propje, in de schouders zitten en wat niet al. Net als gewone jongen van zo'n 2-3 maanden. Binnenkort, januari moet de zweep erover. Vliegen en opleven die hap.
Er zitten flink wat doffers tussen, veel felle rakkers, vechtjassen als je het mij vraagt. Binnenkort nog eens overnachten in de mand om de stress te leren beheersen.
In de kerstvakantie maar eens laten vaccineren tegen paramixo.
Ik vernam het gerucht dat colombovac weer op de markt komt, trouwens.

vrijdag, december 19, 2014

Met bakken & winkans

Met bakken valt het uit de lucht: regen.
De harde wind van gisteren was nog tot daar aan toe. Dat maakte het tenminste droog. Nu is het buiten en in het hok wel zo vochtig dat er geen eer aan te behalen valt. pfff wintert het niet, dan staat ons nog meer van dit soort herfstachtig weer te wachten.

Een voormalig nationaal kampioen kocht de Van Oort doffer en was er direct erg tevreden over. Hij liet weten dat een eerdere aankoop via internet niks was maar deze dus wel.

Wat vroeger de poelier was is nu internet geworden, zo lijkt het haast wel.
Het blijft me verbazen dat mensen die duiven uitselecteren dan ook maar op internet verkopen vanwege de stamboom ofzo. Ik zou er buikpijn van hebben als ik iets verkocht wat ik zelf niet wilde hebben omdat het de toets van kritiek niet kan weerstaan.

De kopers houden dit gedrag over het algemeen zelf in leven... mensen wordt wakker!
Pipa introduceerde een soort keuringslijstje erbij. Je hebt dan nog net wat meer houvast dan een foto en stamboom alleen.

Zeker bij 2e handsjes van enkele jaren oud moet men argwanend zijn hoor. Tuurlijk kan het alsnog wat worden op jouw hok en met jouw duiven maar hey! ik denk dat een staatslot een hogere winkans heeft.


dinsdag, december 16, 2014

Bonnen

Nu en dan check ik wel eens of er een bonnetje naar mijn zin tussen zit, tussen een bonnenverkoop. Grappig om te zien dat sommige bonnen erg gewild zijn. Men aast erop. Het is voor een liefhebber die de bon schenkt ook wel een soort goede reclame. Ik had dat niet zo door dat men dat zo ervaart ook... Maar dat werkt natuurlijk wel zo. Sommigen bieden ook op bonnen van bekenden om de prijs wat op te drijven. Nu ja, ik zit daar allemaal niet zo in, maar snap het ook eigenlijk wel.

Al met al gaat er veel geld om in die Bon verkopingen. Met dank aan de kampioenen blijven voor velen de kosten in de club toch laag! En uiteraard ook vanwege de kopers...




maandag, december 15, 2014

Hoge lat

De lat moet hoog. Prestaties moeten worden geleverd en ik vind zelf dat ik mezelf geen 'probeerders' kan permiteren. Ik heb maar plek voor 14 koppels en dan zit het tsjokvol. 2 voedsterkoppels tijdelijk bij de jongen vind ik al een getob eigenlijk.
Ik dacht er even over om de duiven waarvan we menen dat het de mindere zijn, een kans te gunnen tussen de laatjes in het jonge duivenhok. Ik doe het toch niet. Ik wil niet proberen. Een duif moet aanvoelen als een postduif en eigenlijk perse een goed gevoel geven. Ik weet dat ik dan dus duiven kan uit selecteren die het wellicht toch zouden kunnen doen maar ik denk dat het een glijdende schaal is en ik op deze manier veel te veel duiven het hand boven het hoofd ga houden.


Goede duiven zetten de toon. Bij trainen, bij sfeer op het hok, zwiepen elkaar nog eens op en steken elkaar positief aan. Zulke wil ik, geen andere.

Ik heb mijn aanvalsplannen nog niet klaar hoor maar langszaamaan vormt zich mijn plannetje al wel. Ik ga maar enkele (10-15) jongen spenen tussen de laatjes. Wel uit de koppels die ik hoog heb zitten. Dat is trouwens toch wel de manier denk ik.

Ik snap wel dat men soms zegt dat er uit elk koppel wat je hebt te kweken moet zijn. Dat is ook wel zo maar kan alleen met een extreem hoge lat!!
Ik moet nog wel eens denken aan onze eigen verhuizing in 1980. Pa kweekte toen in 1981 een erg goede ploeg... daaruit o.a. een jaarling die de 1e pakte te St Philipsland destijds in 1982 dus van St.Vincent. Het is dat buurman Jan Walpot hem destijds zag anders had senior er helemaal niet op gerekend op een zo vroege duif. Later leverde de lichting van 1981 nog veel plezier op voor hem.

Vaker komen lui sterker terug of hebben een goed kweekjaar nadat ze er enorm met de bezem door gingen. Dat mes snijd denk ik 2 zijdig: Je zet ze dunner waardoor de conditie oploopt en degenen die je dus dunner zet, zijn wel duiven die over een erg hoge lat kunnen. Hoger in elk geval dan de lat die je daarvoor toch net even lager had liggen!

Voordeel bij echt uit selecteren is dat je niet meer wordt tegengesproken. Weg is pech. Want uitzonderingen op de regel zijn er altijd. Zo kweekte ik samen met JP mijn Oded uit een voedsterkoppel. We hielden er een koppel uit aan omdat de 1e ronde wat pech opleverde en het gewenste aantal jongen niet werd bereikt.
Een duif als Oded is een zegen maar betekend dus niet dat er vervolgens maar uit voedsterkoppels gaat worden gekweekt. En uit jaarlingen kweken is of course geen probleem. Toch zie ik liever die jaarlingen ook echt eerst presteren alvorens nazaat te produceren!

zondag, december 14, 2014

Nachtje mand

De laatjes hebben afgelopen nacht een nachtje in een reismand gezeten. Net als bij vroege jongen een kwestie van leren en de stress te ervaren en klein te krijgen. 1 afvaller is uit de equipe gehaald. Vloog al een week minder lang dan de rest. Ging alleen op een huis in de buurt zitten. Dat is me een doorn in het oog. Ik wilde het nog even aankijken maar toen ook Jan Piet in no-time die duif aanwees als eentje die iets leek te mankeren was de maat vol.

Als er 25 zitten die geen problemen geven en 1 wel, dan moet je ook geen medelijden blijven tonen. Het is allemaal niet zwart wit maar wel ff duidelijk afwegen wat het meest wijs is in zo'n situatie.

Bert (en Wim) hebben de jaarlingen gekeurd en geen slechte waar genomen. Beiden enthousiast over de groep jaarlingen. 2 doffers, broers vielen wat tegen. Niet veel maar als er mindere moesten worden aangewezen, dan waren het die 2.
De duivinnen waren mogelijk nog mooier dan de doffers. Ik geloof er wel in, ik denk dat het een beloftevol stel is dat ik nu heb zitten. Netjes mee omgaan nu en kijken wat ze doen als het eens 8-10 uren vliegen is.

woensdag, december 10, 2014

Hardnekkig getraumatiseerd duifje

Gisteren ging het ene jong dat al eerder naar die melker op het dorp ging weer naar hem; dat is de 4e keer. Op de één of andere manier heeft dat ding in haar kop geprent dat ze daar veilig is.
Enkele weken terug haalde ik haar al op, gewond toen. Later bleek ze een deuk in het borstbeen te hebben incluis.
Na die crash waarbij ik een ander duifje waarschijnlijk ben verspeeld, liep ze daar wat getraumatiseerd binnen. Dat moet zo'n diep ingeprent iets zijn geworden dat ze het dus meermaals herhaalde. Op eigen hok blijft ze wat schichtig en schuw. Dat heeft ze opgelopen door die gebeurtenis. Zodra het nu maar eventjes te veel wordt voor haar, koerst ze weer naar de locatie waar ze na een ongeluk werd opgevangen.

Kijk, het is geen doen om ze steeds te halen of dat de ander haar al meermaals bracht - dankje!

Toch ben ik van mening dat dit niks met de intrinsieke kwaliteit te maken heeft. Dit duifje is getraumatiseerd geraakt en dat maakt dat ze nu zo doet. Dat is althans mijn overtuiging. Okee, veerkracht is ook wel een kant van kwaliteit.
Ik ga haar vasthouden en hoop dat ze erover heen groeit waardoor ik ze later alsnog (als volwassen duif) kan uitwennen. Hoe ik het oplos weet ik nog niet want vasthouders kan ik eigenlijk niet kwijt op eigen hok. Voorlopig heb ik nog sympathie met dit diertje. Wordt vervolgd.
Vandaag weer wat kiemen van gerst. Ik geef ze dan de helft van wat ik maak. De andere helft zet ik in water. Dat water, zo'n liter of 3, ik doe maar wat, krijgen ze morgen.
Vandaag dus deels gerstekiemen te eten. Morgen dus gerstenat vol vitaminen en enzymen te drinken.

Als ik al promotie maakte voor Ropa B, wil ik dat ook doen voor Matador Rust. Voer met een hoog gehalte vezels. Ze eten het graag en de haver blijft nog over na de gerst. Net als Jos van Olmen, laat ik ze dat 1 dag per week alsnog opeten door verder niks te voeren. De mest zit zichtbaar vol vezels en na enkele weken is dat super. Het schoont op. De eerste dagen is het niet zo dat de mest betert maar na 1,2 en 3 weken is het prima. Schraal en vol vezels. prima in deze tijd.
Ook voor weduwduivinnen die je niet speelt trouwens!

dinsdag, december 09, 2014

Laatjes in deze tijd, poulebrieven terug? Mijn toekomstwens

Indien je er tijd voor hebt, is het niet anders dan in het voorjaar.
De laatjes zijn ook gewoon jongen die discipline nodig hebben. Regelmaat helpt ook.
Desgewenst ruien ze. Ze kunnen net als anderen uitvliegen en trekken zoals vroege jongen doen ze ook ondanks het nu en dan mindere weer.

Opleren wordt nog een dingetje maar als we geen witte winter krijgen lukt dat ook gewoon.

Volgend jaar het voorjaar nemen om ze wegwijs te maken en de grote mand in. Met de jonge duiven vluchten mee als dat mag en kan (het zijn immers jaarlingen eigenlijk). Misschien wat makkelijker een sprong laten maken in kilometers... ik kijk wel. Voorlopig doen ze het goed. Vliegen elke dag zo'n beetje wel uit. Binnenkort mogen ze een tijdje in een reismand zitten zoals ook jongen dat moeten doen om te leren en de stress de baas te worden.

Met wat ik nu op het hok heb zitten zie ik de zware dagfond en ochtendlossingen over enkele seizoenen prima zitten!

AS schreef over de klok terugzetten voordat het 12:00 uur is. o.a. de suggestie om poulbrieven te herintroduceren. Althans, dat de afschaf van het papier een grotere impact had dan we dachten.
Ik denk dat de grote vercommercialiseerde melkers daar evenzo hun invloed op hadden.

Als dezelfden elk jaar met de video's, magnetrons, tv's etc gaan lopen en of het poulegeld, dan helpt het toch zeker niet om nog maar meer te poulen of nog meer naturaprijzen in te zetten?
Er is een flinke kloof ontstaan tussen de duivensjapper en de commerciele boys. Die eerste, grootste groep wordt alsmaar ouder en haken dus af. Die nu waar op papier laten poulen voor een TV?
De commerciele hokken hebben de TV niet nodig maar publiciteit. Het verdienmodel is immers media-aandacht op 'grote' (geetaleerde) vluchten... en dan aan huis duiven verkopen en of via sites.

Accepteer de toekomst die anders zal zijn als waar je nu aan vasthoud (of terug wil). Werk 'm uit samen met jongere lui die na 12:00 uur nog duivensport willen bedrijven.
Over 5 jaar zijn er gewoon weer duizenden leden minder of te oud. 10 jaar later nog weer meerdere duizenden. Niet om rouwen of zeuren. dat wordt realiteit. ANTICIPEREN.


Als 'jonge' melker wil ik geen 30 - 35 vluchten op een jaar.
10 - 15 is echt al meer dan genoeg. Wel de mogelijkheid om ze wekelijks 100 of 150 te laten vliegen maar dat hoeft niet voor prijs/ in wedstrijdverband. En van die 10-15 stuks prestigieuze vluchten maken zou me interesseren. Om dan wind, ligging en zo je wil trek, niet onnodig van invloed te laten zijn, moet dat soort vluchten in de range liggen van 300 - 800 wat mij betreft.


maandag, december 08, 2014

Ondergewaardeerde bonnetjes

Soms zijn er bonnenverkopen die ontzettend opbrengen. Soms is het met een gemiddelde van 4 a 5 tientjes gedaan. Dat laatste vaak omdat het veelal een onderling iets is. Regionale en lokale sterke spelers en dat is het dan. Toch zit er juist dan voor een zacht prijsje wat in.

Check maar eens mijn vaders club in Scherpenisse:
http://www.toppigeons.nl/Home/TppBonAuction/tabid/116/auctionId/757/language/nl-NL/Default.aspx

Diverse sterk spelende liefhebbers uit het Zeeuwse!
Regio Tholen speelt de laatste jaren alsmaar sterker na een periode van relatieve afwezigheid.
Doe er je voordeel mee.

Uiteraard zijn er meer te vinden op internet. toppigeons, gps auctions en zo nog enkele hebben allerlei bonverkopingen op hun sites.

Aanloop naar kweek en volle maan?

De tijdschriften en websites staan weer bol van stukjes naar aanloop van de kweek.
Ook ik schreef er eerder wel over. Volgens mij doen gezonde duiven het gewoon zoals je wil. Het is wel opletten of ze ook zo goed zijn en goed in conditie. Het is soms de conditie van het moment; soms de klimatologische omstandigheden enz.

Bijlichten helpt, zeker weten. Oppassen dat ze dan niet gaan ruien!

Vroege winterkwekers melden nogal eens vlotte leg. Ik denk dat het vlotter gaat in november dan in dec/januari.Simpelweg omdat in dat laatste geval de duiven een dikke maand met minder weer hebben meegemaakt, mogelijk met vorst of veel vocht. Dat is een aanslag op de conditie van velen, vooral ook omdat veel hokken dan de 3 K's vertonen: KOUD KLAM EN KIL.

Vanmorgen zag ik dat de maan zo ongeveer vol staat; volgens mij nog 1 reepje niet of niet meer.
We lezen nogal eens dat men met volle maan koppelt. Ik vind dat maar onzin en toch zijn er best nog wel wat melkers, waaronder kampioenen, die dat doen. Ik weet van biologisch-dynamische groenteteelt. Is hier dan sprake van biologisch-dynamische duivenkweek?

Leg het me uit, vertel het verschil en toon dat eventueel aan a.u.b.
Wie o wie kan het uitleggen waarom die maanstand bij het koppelen zo belangrijk is? En waarom volle maan bij het koppelen, en bijv. niet beter een volle maan bij het uitkomen van de eitjes ofzo?!


zaterdag, december 06, 2014

Bad vind gretig aftrek ondanks de kou

Zelf zou ik er niet aan moeten denken m met deze temperatuur een bad te nemen in koud water. De duiven doen het graag. Ik heb de gewoonte om er een scheut kokend water in te doen omdat ik dus zelf zo'n koud bad echt werkelijk niks zou vinden.
Jos moest er laatst om lachen. Daar zitten ze in het najaar elke dag in bad, althans veel van de duiven die dan dagelijks 24 uur per dag open hok hebben.
Vandaag de proef op de som en uiteraard geen probleem. Water van minder dan de 5 graden buitentemperatuur deerde de duiven niet en ze plonsden er heerlijk in.

Veel dingen doen we omdat we het voor onszelf zo zouden doen. Maar hey! Het zijn duiven en geen mensen. De maat is anders!

vrijdag, december 05, 2014

Vliegen in de kou en kenmerken beoordelen

De duiven vliegen ondanks de lage temperaturen prima. Ik ben er erg voor om er geen doetjes van te maken en ze gewoon zoveel als mogelijk uit te laten. Had ik mijn schoonvader niet die dat zou doen dan hield ik ze zoals velen ook gewoon vast in deze tijd van het jaar.

Gisteren nog bij een clubgenoot naar diens duiven gekeken en samen eens beoordeeld. We hebben de wijsheid niet in pacht maar onder het mom van 2 weten meer dan 1, hebben we ze zo'n beetje bekeken. Z'n betere pik je er zo uit. Misschien maar het beste om alleen zulke dan aan te houden. Helaas zit je dan met een behoorlijk leeg hok en dus doen we dat niet zo snel.

Kijk, je oordeel moet je niet baseren op 1 momentopname alhoewel je ook maar 1 x de kans krijgt voor een eerste indruk. Speel je alleen de korte afstanden dan zijn 'foutjes' toegestaan. Hoe completer een duif, hoe beter denk ik altijd. Maar dan hebben we het altijd nog maar over 50%. De rest zit tussen de oren en als daar niet de juiste drive zit voor het spelletje dat je spelen wil, kunnen ze nog zo mooi zijn, dan helpt er geen moedertje lief aan.
Vitessers hebben dan een onrust nodig, die moeten knallen. Fondters rust in combi met drive, die moeten volhouden en daar is kalmte een must bij. Zonder drive, motivatie, zullen die wel thuis komen maar we willen wel vroege prijspakkers, nietwaar!

Iedereen kan wel voelen begrijpen, bedenken dat sommige duiven de toppers zijn als ze die vast hebben. Superzacht van pluim is zo'n duif ALTIJD.
Daarmee is dat selectiecriterium nummer 1.
De rest van de fysieke kenmerken, kunnen we allemaal een beetje voelen en doen. Ook wel een beetje leren waar op te letten... fouten herkennen zo je wil. Het is dus meer kenmerken benoemen dan wat anders.

In het kopje kijken kan niemand en zonder wil om te winnen kan een perfect lijf ook niet winnen.
Omdat er dus zo'n groot deel ongewis is van een duif en dat de melker nog een groot aandeel heeft in de zorg om een duif naar diens optimum te brengen, is duivensport leuk voor iedereen!

woensdag, december 03, 2014

Kouwe boel

Wat een koude boel, grijs, koud en guur. Gelukkig wel droog... En onze duivenvrienden kunnen er goed tegen. De piepers krijgen kweekvoer. Kiemen en bak Allerhande erbij maakt het compleet. Lekker groeien en groter worden.

Ik zie ze 's avonds met de zaklamp. Dat zegt zoveel niet. Ik zie dan natuurlijk niet zo bar veel. Laat staan dat het boeltje fatsoenlijk kan beoordelen.
Ach, het is nu eenmaal de situatie van deze hobbymelker, ook al zou ik maar wat graag meedoen met de grote jongens. Ik heb de soort van erg goede spelers op het hok zitten. Nu nog zorgen dat wat er in zit er ook uit komt.

We hebben nog even en geduld is een schone zaak, zeker met deze fondkleppers.

dinsdag, december 02, 2014

Vogelgriep duurt voort

Ook in NL werd in mest van trekvogels H5Nx geconstateerd. Ze krijgen nog niet de schuld maar dat scheelt niet veel. Het zou een mooie zondebok zijn. Het lijkt me verstandiger te kijken waarom die trekvogels er niet massaal aan dood gaan!

Als die overleven, althans niet bij bosjes sterven, dan is er toch zeker hoop??!!

Mij maak je niet wijs dat overvliegende trekvogels in een schuur vogelgriep veroorzaken. Die poepen toch niet als een B52 door de daken van kippenschuren heen ofzo?
Gisteren werd ik er door een oplettende lezer op geattendeerd dat ik 1x een wel al te vlotte schrijfwijze had over het uitselecteren van een duif, laatst.
Hij heeft gelijk. zomaar schrijven dat een duif de kliko in verdwijnt draagt niet bij aan een positief image van onze liefhebberij.
Ik ben het met dat laatste eens maar wil ook niet roomser zijn dan de paus. In onze hobby selecteren we individuen nu eenmaal uit en dat leidt tot de dood van zo'n dier. Voor elk individu naar een dierenarts gaan houdt geen steek. De dieren worden voor consumtie gebruikt of vernietigd. Dat zijn de feiten. Dieren de niet voldoen en worden uitgeselecteerd treffen zo'n lot.
Het is wellicht de manier waarop dat gebeurt waar de discussie over gaan kan. Vergassen bij een poelier na een lange niet comfortabele reis of snel en eigenhandig thuis... tsja.

Ik groeide op op het platteland.
Konijnen aaide je niet, die at je na enige tijd op.
Samen met opa gingen diens kippen op het blok als er 1 gegeten moest worden enz.
Ik hield ze eens vast en opa zwaaide met de bijl.
Jagen bijvoorbeeld is goed; ik heb het dan over wildbeheer, niet alles kapot schieten.
Wist u bijvoorbeeld dat in NL per km2 het meeste wild zit van west europa?
In vergelijkbaar licht zie ik de uit selectie van duiven op een goed beheerd hok.

Dat is hoe het is en er aan toe gaat in onze sport, feiten, en daar hoeven we niet mee te koop te lopen of aanstoot te geven. Dat snap ik maar al te goed. Het verzwijgen klopt ook niet naar mijn idee. Ik zal proberen het correcter te verwoorden in de toekomst!

maandag, december 01, 2014

Stukjes AS op z'n website

Wekelijks, zo niet vakers zelfs, lees ik het weblog van Ad Schaerlaeckens.
Vandaag lees ik het met een grote glimlach. zie maar eens over wie hij nu schrijft.

http://www.schaerlaeckens.com/

linksonder "log boek" aanklikken.

Wijsheid ook, die hij kennelijk de laatste tijd ontdekt heeft: Fond levert langere types op onder onze duiven na jarenlange selectie.
Hij introduceert het woord "STAMINA" in z'n laatste stukje. Het laat zich vertalen door zoveel als weerstand, incasseringsvermogen, veerkracht... dat soort termen. Ik geloof dat het dat is wat maakt dat duiven het kunnen. Bij Jos van Olmen, Joosen en vast nog bij vele anderen geen grote verwennerij. Ze moeten het doen in goed verluchte hokken, krijgen volop maar staan ook dicht bij de natuur. Krijgen ook tijd om fysiek sterk te worden. Naar mijn idee zijn dat belangrijke elementen om duiven als het ware te harden, Stamina op te laten doen.

Het is als ware het dat deze duiven gewoon goed in de klei zijn grootgeworden. Niet met allerlei kunstmest ofzo. Geen magnetronmaaltijd, snel maar smaakloos. Nee, slow food, langer gegaard en erg smaakvol. Geen wasserbombe maar een smaakvolle tomaat enz enz.

Dit is de manier die op langere termijn houdbaar is...
Ik ga ervoor

Kritische noot voor NPO

Writersblock opgeheven.
Kritische noot:


Onze nationale organisatie heeft een nieuw logo.
NIKS van een duif in te ontdekken!

Website verwijst naar een lokatie... (www npo- veenendaal).
Is een 1e afrader als je een domeinnaam kiest voor je website.

Een week na de presentatie van het nieuwe logo, staat het oude nog op die website.


HELAAS tekenend voor onze nationale organisatie.
Man man man, waar zijn die lui toch mee bezig?
Geen duif, geen logica, geen snelheid.
Dat kan toch beter zeker?!

writersblock

Niet vaak, maar soms toch kun je als schrijver een zogenaamd writersblock hebben. Even een blokkade. alsof er even geen artikeltje in zit.
Vandaag ervaar ik dit fenomeen.